Naaimand met fournituren

Je leert het best naaien door het te doen. Niet door oefeningen te doen, maar door leuke dingen voor jezelf of anderen te maken. Je zult zien hoe snel het gaat.

1 Zorg voor de basis benodigdheden om te naaien: ga naar basisnaaigerei voor een prima lijst. Deze kan je op de meeste weekmarkten wel verkrijgen in een fournituren kraam. Zie https://www.denaaiclub.nl/links voor fournituren zaken online.

2 Als je het echt leuk vindt om te naaien, raad ik je wel aan om een goede stofschaar te kopen. Kijk op www.fournituren.nl voor een kleermakersschaar of coupeuse-stofschaar. Gemiddelde prijs zal tussen de € 25,- en € 35,- liggen. Knip nooit papier met je stofschaar. Je schaar wordt heel snel bot en dat is zonde van je schaar.

3 Voor je gaat naaien is het fijn als de stof mooi glad is, zonder kreukels. Dit werkt veruit het prettigst en voorkom je dat er maat verschillen ontstaan.

4 Test een paar steken op een restje stof om te controleren of de draadspanning goed is afgesteld en de steken er mooi regelmatig uitzien. Als de steken te los of te strak zijn, draai de knop voor de draadspanning zo dat de boven- en onder draad gelijkmatig getransporteerd worden.

5 Zorg dat het stiksel altijd mooi recht is. Voer je stofrand langs de lijntjes in de metalen plaat van de naaimachine. Mocht dit niet goed te zien zijn of deze lijnen zitten er niet in, plak dan met gekleurde tape 1 cm van de naald naar rechts.

6 Bij ronde randen altijd rustig stikken en de stof in een gelijkmatige beweging om de bocht leiden.

7 Maak je naaimachine regelmatig schoon met een kwastje. Haal de naaldplaat eraf en haal het spoeltje eruit. Ook kan vaak de grijperkamer uit elkaar gehaald worden.

8 Wanneer je een hoek wilt stikken, naai tot 1 cm voor het einde van de stof (hoek). Zet de naald in de stof en doe het voetje omhoog. Vervolgens kun je de stof draaien, het voetje naar beneden en verder naaien!

9 Werk de naden altijd af door een aantal steken (3 a 5 stuks) naar achter en weer naar voren te stikken. Soms bij hele dunne stoffen is zo’n verdikking niet mooi, zorg dan dat je met een kleine steek begint en in een lengte van 3 cm een steeds groter wordende steek maakt.

10 Werk de naden altijd goed af, ook al zal niemand ze zien. Het zorgt er voor dat de stof niet gaat rafelen, of dat de naad zelfs uit elkaar valt. De makkelijkste manier is om met een zigzag steek de naad af te werken. Het allermooiste is natuurlijk om met een lockmachine de naad af te werken.

11 De stof kan je van te voren te wassen, om eventuele krimp achteraf te voorkomen.

Ik hoop dat je met deze tips nog beter zult leren naaien!